Cea mai usoara metoda pentru optimizarea imaginilor fara pierderea calitatii

Există mai multe modalități prin care îți poți optimiza pozele pentru a obține o dimensiune (kb) cat mai redusă fără a pierde din calitate. Înainte de a-ți prezenta metoda mea favorită pentru reducerea dimensiunii pozelor, să vedem de ce ți-ai dori asta.

Imagini mai mici, încărcare mai rapidă

Am întâlnit nu de puține ori site-uri ale căror poze aveau câțiva MB în condițiile în care erau poze banale, nicidecum artistice cu rezoluții imense care să justifice atât de mult spațiu ocupat pe server. De fiecare dată când accesezi un site, absolut toate elementele trebuie să se încarce înainte să devină vizibile. Nimeni nu vrea să aștepte mai mult de o secundă ca o pagină web să se încarce, deci e esențial ca pozele tale să fie cât mai bine optimizate și să ocupe cât mai puțin spațiu, rezultând astfel un timp de încărcare mai bun. Totodată, pe lângă diferitele tipuri de optimizare pe care le poți face pentru site-ul tău, e foarte important și hosting-ul pe care îl folosești, așadar poți căuta un top firme de hosting pentru a te asigura că site-ul tău beneficiază de cele mai bune resurse tehnice pentru o funcționare optimă și o viteză de încărcare cât mai mica.

Un plus pentru SEO

Vorbim uneori de optimizare SEO pe acest blog iar dimensiunea pozelor este și ea unul dintre factorii care pot influența ranking-ul site-ului tău. Așadar, îți dorești să ai poze cu o calitate bună dar în același timp o dimensiune cât mai redusă pentru a obține rezultate mai bune.

Compressor.io – Cum optimizezi imaginile eficient

Acest website, Compressor, poate fi folosit gratuit direct în browser, deci nu necesită instalare sau crearea unui cont. Funcționează pe principiul drag & drop și ai nevoie doar de câteva secunde pentru a-ți optimiza pozele.

Chenarul de pe prima pagină în care trebuie să inserezi poza pe care vrei să o optimizezi este destul de mare și n-ai cum să-l ratezi. Doar selectezi poza dorită și într-o secundă dimensiunea ei va scădea cu aproximativ 50% fără a-și pierde calitatea. Apoi, doar apeși pe butonul de download pentru a primi versiunea optimizată a pozei tale.

Formate de imagine suportate

Această unealtă suportă cele mai întâlnite tipuri de imagini și cel mai probabil nu vei avea probleme la acest capitol. Formatele suportate de Compressor sunt: JPEG, PNG, SVG, GIF și WEBP.

Tipuri de compresie

Compressor, chiar și în varianta gratuită, oferă două tipuri de compresie a fotografiilor, în funcție de nevoile utilizatorilor. Cea de-a treia variantă este doar pentru utilizatorii PRO, adică vei plăti un abonament lunar.

  • Lossy. Aceasta este opțiunea standard, pre-bifată, pe care de altfel o folosesc și eu tot timpul și pe care v-o recomand. Acest tip de compresie va reduce cel mai mult din dimensiunea pozelor iar pierderile de calitate sunt insesizabile. Dacă vrei să optimizezi pozele înainte de a le publica pe un site, aceasta este opțiunea cea mai recomandată.
  • Lossless. În cazul celei de-a doua opțiuni, dimensiunea nu va fi redusă atât de mult deoarece unealta va face tot posibilul încât să nu se piardă nici măcar 0.1% din calitate. Opțiunea lossless este recomandată de către cei de la Compressor pentru cei care vor folosi fotografiile la printat. Personal, încă nu am găsit o utilitate pentru această funcție, lossy făcându-și foarte bine treaba.
  • Custom (PRO only). Pentru cei care au nevoie de ceva mai mult decât primele două tipuri de compresie, acest website oferă și varianta custom. Aceasta îți oferă multiple opțiuni precum: resize, max size, constrain, globals, rename și image quality. Dacă într-adevăr știi ce faci, custom compression o să te ajute.

Varianta PRO a Compressor

Pot spune că varianta gratuită a acestui site este destul de generoasă în comparație cu alte servicii, însă dacă ai nevoie să o folosești într-un mod profesional, s-ar putea să ai nevoie de un abonament cu plată anuală. Prețul pentru un singur utilizator este de $50 adică aproximativ 200 lei pe un an.

Cumpărarea unui astfel de abonament îți aduce următoarele avantaje:

  • Dimensiunea maximă suportată a pozelor crește de la 10MB în varianta FREE la 20MB pentru versiunea PRO.
  • Numărul maxim de compresii pe zi este de 50 pentru utilizatorii neînregistrați și devine nelimitat pentru cei care plătesc.
  • În timp ce tipurile de compresii Lossy și Lossless sunt disponibile pentru oricine, un abonament îți va debloca și varianta Custom care de asemenea vine la pachet cu opțiunile pentru calitatea compresiei, redimensionarea imaginii și redenumirea automată.

Hosting de calitate + optimizarea site-ului = rezultate bune

Așa cum am menționat la începutul articolului faptul că nu este suficient doar să optimizezi pozele și restul site-ului pentru a obține viteze de încărcare cât mai bune pentru că totuși ai nevoie și că site-ul tău să beneficieze de suficiente resurse din partea unei firme de hosting că totul să funcționeze bine. Exista multe metode pe care le poți folosi pentru a alege cele mai bune firme de hosting din România atunci când ești în căutarea unui astfel de serviciu, însă ce vă recomandam noi este pagina dedicata subiectului Hosting Romania Pareri unde poți găsi o lista cu zeci de firme de găzduire de la noi din țară, pachetele de hosting pe care le oferă, prețuri dar și păreri de la oameni care au folosit deja serviciile. Așadar nu ezita să arunci o privire pe site-ul TopFirmeHosting.ro atunci când te gândești să-ți creezi un site web și ai dubii în privința servicului de găzduire pe care să îl alegi.

Ce face Compressor cu pozele tale după optimizare?

După cum putem vedea în secțiunea de FAQ a website-ului, cei de la Compressor specifică clar faptul că nu îți vor păstra imaginile după ce le-ai optimizat cu ajutorul lor. Toate pozele sunt șterse automat de pe serverele lor după ce au fost optimizate deci nu trebuie să-ți faci griji în această privință. Recomand să păstrezi un back-up al pozelor inițiale, nu te baza că le vei găsi din nou pe Compressor în caz că ai nevoie de ele pentru că asta nu se va întâmpla.

Sper că acest articol ți-a fost util și nu uita să fii atent la dimensiunea pozelor tale înainte de a le încărca pe site sau blog. Pozele ar trebui să fie ultimul impediment în încercarea de a obține rezultate SEO cât mai bune deci nu vrei să te blochezi la acest capitol când rezolvarea e foarte simplă.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *