De unde descarci gratuit poze fără copyright

Internetul a început să fie supus tot mai multor norme și legi și nu mai e tocmai permis să faci tot ce te taie capul în acest spațiu public. Fotografiile sunt, de asemenea, creații care pot avea drepturilor de autor iar folosirea lor în anumite situații poate fi interzisă din această cauză. Indiferent dacă ai un proiect online sau offline și ai nevoie de poze pe care să le folosești în situații precum: campanii publicitare, print, vrei să le folosești în thumbnail-uri pe site sau Youtube și așa mai departe, trebuie să te asiguri mai întâi că ai dreptul legal de a folosi imaginea respectivă.

Există site-uri precum iStock sau Shutterstock de unde poți descărca poze fără copyright pe care să le folosești mai apoi în proiectele tale, însă acestea sunt resurse premium pentru care trebuie să plătești fie un abonament lunar, fie credite în schimbul fiecărei poze pe care o descarci. E mai simplu să obții astfel de fotografii fără drepturi de autor de pe site-uri precum Shutterstock unde costă, însă acest articol e dedicat celor care vor să descarce poze gratuit.

De unde descarci gratuit imagini fără drepturi de autor

Din fericire, sunt destul de multe platforme care oferă gratis imagini fără drepturi de autor pe care poți să le folosești oriunde, astfel că nu e neapărat necesar să plătești un abonament la Shutterstock sau altele. Bineînțeles, website-urile premium au și ele avantajele lor în comparație cu cele gratis, dar îți poți face treaba și așa mai ales dacă ești la început sau nu lucrezi la un nivel foarte mare.

Cum ai voie să folosești aceste poze stock

Chiar dacă aceste poze sunt gratuite și nu au drepturi de autor, astfel că le poți folosi fără probleme în proiectele tale, există totuși vreo două limitări de bun simț. Am citit termenii și condițiile de pe site-urile prezentate mai jos și trebuie să știi că:

  • Ai voie să folosești pozele gratuit în videoclipuri, postări pe bloguri, site-uri sau rețele de socializare.
  • Ai voie să modifici/editezi pozele și videoclipurile fără drepturi de autor descărcate de pe aceste site-uri.
  • Nu ai voie să revinzi fotografiile sau videoclipurile pe alte platforme de imagini.
  • Dacă vrei să folosești fotografii stock pentru produse de tip poster, print sau alt produs fizic pe care îl vinzi, modifică/editează pozele mai întâi. Nu ai voie să vinzi copii nemodificate ale acestora. Aceste reguli pot fi diferite de la site la site, deci îți recomand să cițești paginile de FAQ sau License pentru fiecare în parte dacă intenționezi să folosești fotografiile în scopuri comerciale.

Top 10+ site-uri cu imagini fără copyright gratuite

Pixabay

Pixabay este favoritul meu și site-ul pe care îl folosesc cel mai mult atunci când am nevoie de poze. Au o colecție destul de mare de imagini stock fără copyright și poți căuta în limba română însă dacă vrei să găsești mai ușor pozele dorite, recomand totuși să scrii în engleză ceea ce cauți. Pixabay îți oferă opțiunea de a selecta rezoluția pozelor și ai 4 variante disponibile în funcție de nevoi. Sfat: dacă te înregistrezi gratuit pe Pixabay, poți descărca poze fără să mai fie nevoie să completezi captcha ca să dovedești că nu ești un robot. Logarea simplifică destul de mult procesul de download și nu mai pierzi timp.

Unsplash

Pe Unsplash pozele sunt de obicei realizate la rezoluții mai mari și mai calitative decât pe Pixabay, semn că mai mulți fotografi profesioniști aleg să își publice fotografiile pe această platformă. Unsplash oferă de asemenea opțiunea de a selecta rezoluția pe care dorești să o descarci. Nu ești obligat să le oferi credit fotografilor în postările tale, dar e de apreciat dacă o faci. Nu uita să îți optimizezi pozele înainte de a le posta pe site.

Pexels

Pexels funcționează și arată foarte asemănător cu celelalte două platforme prezentate mai sus. Oferă o varietate de imagini fără copyright și sunt șanse mari să găsești aici pozele pe care ți le dorești. Poți selecta rezoluția dorită și îți poți crea un cont gratuit care îți oferă câteva mici avantaje în plus față de vizitatorii obișnuiți. La fel ca și în cazul Unsplash sau Pixabay, specificarea autorului pozei nu este obligatorie.

Freepik

Freepik este o resursă excelentă atunci când vine vorba de fotografii, însă trebuie să fii atent la câteva aspecte. Pozele premium sunt ”amestecate” cu cele gratuite, așadar s-ar putea ca pozele mai calitative să nu fie disponibile gratuit și vei fi nevoit să cauți o altă poză pe care o poți descărca. Spre deosebire de site-urile prezentate anterior, Freepik îți cere să oferi credit autorului pozei, deci va trebui să incluzi un link spre Freepik în postarea ta. Găsești instrucțiunile clare pentru fiecare poză în parte la ei pe site.

Kaboompics

Kaboompics oferă gratuit fotografii fără drepturi de autor și nu este necesar să oferi credit în postările tale. Ai posibilitatea de a descărca pozele în trei variante de rezoluții: original, medium și custom. Foarte interesantă varianta custom și mai rar întâlnită pe site-urile de acest gen. Îți permite să personalizezi și să descarci exact rezoluția de care ai nevoie.

FreeStocks

De pe FreeStocks poți să downloadezi imagini fără copyright gratuit și nu este nevoie să menționezi autorul pozei sau să trimiți un link spre site. Fotografiile sunt foarte calitative și au rezoluții mari. Un dezavantaj al acestei platforme este faptul că nu permite selectarea mai multor variante de rezoluții, așadar va trebui să redimensionezi singur imaginile după ce le descarci.

PicJumbo

PicJumbo au o colecție destul de bogată și poți descărca imagini frumoase pe care să le folosești în orice scopuri, bineînțeles cât timp nu le revinzi. Site-ul este foarte ușor de folosit însă din păcate nu oferă opțiunea de a descărca diferite rezoluții, ci doar pe cea originală. Ai însă opțiunea de a descărca toate pozele din colecția lor, un All In One Pack, anume peste 3000 de poze stock.

NegativeSpace

NegativeSpace oferă imagini fără drepturi de autor sub licența Creative Commons CC0 la fel ca și site-urile prezentate mai sus. Poți descărca orice poză gratuit, fără să fie nevoie să te înregistrezi. Fotografiile de pe NegativeSpace vin doar în rezoluția originală și va trebui să le redimensionezi tu dacă ai nevoie. Menționarea autorului nu este necesară nici aici.

StockSnap

Pe StockSnap sunt adăugate săptămânal sute de poze noi în rezoluție mare fără copyright. Atât dimensiunea (kb/mb) cât și rezoluția originală a fotografiilor sunt menționate pentru fiecare în parte. Nu există opțiuni diferite de rezoluții direct pe site. Poți descărca gratuit pozele, le poți modifica, distribui și folosi în scopuri comerciale fără să oferi credit autorului.

Life of Pix

Pe Life of Pix găsești poze gratuite fără copyright publicate de diferiți fotografi din întreaga lume. Imaginile de pe acest site au o rezoluție foarte mare și o calitate impresionantă ceea ce înseamnă că ocupă și foarte mult spațiu deci ai grijă să le compresezi înainte de a le publica pe site-ul tău.

SplitShire

SplitShire este un website creat de către fotograful Daniel Nanescu și oferă o colecție de fotografii frumoase și videoclipuri stock fara copyright pe care le poți folosi fără să-ți faci griji că ai putea avea probleme cu drepturile de autor. Site-ul îți permite download-ul instat al pozelor în rezoluție mare.

Imagini cu fundal transparent gratuite

Site-urile prezentate până acum îți oferă posibilitatea de a descărca imagini fără copyright însă era vorba doar de fotografii obișnuite și videoclipuri stock. În lista de mai jos ai site-urile de unde poți descărca imagini cu background transparent pe care să le folosești în proiectele tale.

PNG IMG

Site-ul PNG IMG oferă peste 90.000 imagini PNG cu fundal transparent pe care le poți descărca gratuit și folosi în proiecte de web design după bunul plac. Colecția lor e impresionantă și cu siguranță o să găsești ce ai nevoie. PNG IMG oferă o varietate de rezoluții și opțiuni pentru fiecare imagine în parte.

FreePNGImg

FreePNGImg este puțin mai complex decât site-ul prezentat anterior și pe lângă imaginile cu background transparent, îți oferă și o colecție de rame foto online gratuite dar și iconițe/emoji tot în format PNG. Ai posibilitatea să descarci oricâte poze vrei fără să te înregistrezi, în limita colecției lor de 50.000 imagini.

Poze și imagini amuzante

Gratisography

Gratisography este un site mai special decât cele prezentate până acum și îți oferă posibilitatea să descarci poze amuzante și unice dar nu numai. Platforma are mai multe categorii precum poze cu oameni, animale, natura, urban și așa mai departe însă cea mai interesantă categorie este WHIMSICAL unde îți recomand să arunci o privire. Pe lângă imagini, Gratisography mai oferă și vectori. Toate acestea pot fi descărcate gratuit și folosite la orice proiecte pentru că nu au drepturi de autor.

Imagini vintage și poze retro fără copyright

New Old Stock

Dacă ești în căutarea unor fotografii cu adevărat speciale, site-ul New Old Stock îți pune la dispoziție o mulțime de imagini vintage fără drepturi de autor pe care le poți folosi în orice scopuri. Aceste poze retro au fost extrase din arhive publice și sunt adevărate fragmente de istorie. Site-ul nu necesită crearea unui cont și este total gratuit.

Acestea au fost site-urile de poze fără copyright pe care le-am găsit și testat până acum. Dacă mai știi platforme de genul care merită adăugate în listă, le aștept în comentarii.

One Response

Leave a Reply