Ce trebuie sa stii despre compresoarele de aer

Atunci când trebuie să umfli obiecte mari sau grele cum ar fi anvelopele mașinii sau saltelele mari pentru plajă ale copiilor, sau în cazul în care folosești unelte cu aer comprimat – aparate de vopsit sau chei dinamometrice- atunci trebuie să achiziționezi un compresor de aer performant.

Dacă nu există altă soluție se poate folosi și aparatul de aer comprimat de la o benzinărie din apropiere sau de la vulcanizare, dar dacă preferi să folosești uneltele și sculele tale și preferi comoditatea propriei locuințe sau atelier, atunci trebuie să te interesezi cu privire la cumpărarea unui compresor de aer.

Compresoarele de aer se fabrică de dimensiuni și mărimi diferite,  iar criteriile de alegere țîn de designul și portabilitatea acestora. Pe piață există multe modele disponibile, iar alegerea compresorului de aer potrivit pentru ține va depinde de felul de operațiuni și manevre pentru care vrei să îl folosești. Motivele pentru care alegem  compresorul se referă la tipul de pompă pe care îl folosește compresorul, design-ul acestuia și nivelul de presiune la care operează. Cele mai des întâlnite compresoare de aer sunt cele centrifugale, în cazul unor aplicații industriale. Aceste compresoare de aer centrifugale posedă piese cu rotor și produse cu angrenare.

Atunci când aveți nevoie de un compresor aer cu piston, acesta se poate utiliza atât în cazul aplicațiilor industriale, cât și pentru utilizarea convențională sau chiar casnică. În funcție de necesități, aveți ocazia de a cumpără un compresor ce posedă un motor puternic și un rezervor cu ajutorul căruia veți obține o presiune ridicată la pompe.

Compresoarele cu șurub sunt utilizate în cele mai întâlnite situații în aplicațiile industriale. Este foarte important să se țînă cont de tipul compresorului de aer, pentru a alege în cunoștiință de cauza un astfel de aparat.

Modele de compresoare

Există două feluri de pompe pentru compresor, cu ulei sau fără ulei. Tipul de pompă ales influențează nivelul de întreținere necesar.

Compresoarele cu pompe fără ulei sunt mai scumpe decât cele cu ulei, dar având în vedere de costurile de întreținere, legate de bani cât și de timp, pe termen lung diferența se va compensa.

Compresoarele cu pompe cu ulei necesită o întreținere periodică. Dacă folosiți un  rezervor de ulei va trebui să verificați periodic nivelul acestuia și să faceți schimbul de ulei când este necesar. Compresoarele de aer cu pompe pe ulei sunt mai silențioase decât compresoarele fără ulei. Portabilitatea reprezintă o caracteristică importantă a unui compresor, ce va ajută să faceți diferența în ceea ce privește selecția. Fiind conștienți de aceste detalii tehnice, veți diferenția dispozitivele industriale de cele portabile. În ceea ce privește cumpărarea în funcție de portabilitate, este foarte important să țineți cont și de felul care urmează să utilizați un compresor de aer.

În cazul compresoarelor portabile veți putea să le transportați fără nici o problema, fiind prevăzute cu mânere speciale, ele find compresoare ușoare cu, greutăți reduse, de sub 10 kg. De altfel, veți putea depozita aceste compresoare portabile în spații mai mici din casă sau garaj, de exemplu într-o debara, deoarece nu necesită foarte mult spațiu. Compresoarele foarte voluminoase datorează o parte din mărimea lor rezervorului cu ulei.

Compresoarele staționare – statice , sunt întâlnite în cele mai multe situații în mediul industrial. De obicei au o mărime considerabilă, fiind mult mai greu de transportat.Totodată, debitul de aer refulat și presiunea de lucru sunt mai mari în cazul acestor compresoare, față de parametrii tehnici asemnanatori ai compresoarelor portabile.

Compresoarele cu ulei sunt mai grele și voluminoase decât cele fără ulei. Cu cât un compresor este mai ușor, cu atât mai simplu va fi de transportat. Dacă portabilitatea este un factor important, caută un model cu roți pentru deplasare care cântărește cât mai puțîn și este simplu de transportat și de mutat.

Unele compresoare sunt dedicate utilizării casnice timp ce alte compresoare sunt destinate utilizării industriale. Dacă este importantă diversitatea unei unelte, poți găși modele de compresoare care sunt dotate cu accesorii cum ar fi pistolul de vopsit sau de spălat.

Caracteristici tehnice

Debitul și presiunea compresorului

Nivelul de presiune oferit de compresor și debitul de aer sunt esențiale pentru capacitatea  de a funcționa împreună cu diverse scule pneumatice. Presiunea și debitul de aer sunt necesare pentru a ști tipul de scule pneumatice ce pot fi folosite împreună cu compresorul.

Un compresor care oferă o presiune de până la 6 bari și un debit de până la 150l/min este un compresor de presiune scăzută. Compresoarele cu presiuni de valori în jurul a 12 bari și debite de circa 300l/minut sunt considerate compresoare de presiune medie și ar trebui să fie compatibile cu majoritatea sculelor pneumatice de mâna.

Dacă e vorba de scule pneumatice folosite în operațiuni grele este necesar un compresor foarte puternic Informează-te înainte de achiziție ce solicitări au sculele pe care intenționezi să le cumperi și cumpără un compresor care furnizează debitul și presiunea necesare. Alegerea în ceea ce privește cel mai bun compresor de aer depinde de scopul utilizării acestuia. Trebuie luat în considerare și timpul pe care îl ai la dispoziție referitor la  întreținerea compresorului pentru a alege tipul de pompă dorită.

Leave a Reply