Principii importante in amenajarea bucatariilor ergonomice

Pentru ca o bucatarie sa fie cu adevarat grozava, mobila neconventionala, electrocasnicele performante si schemele cromatice dau personalitate incaperii. Bucataria moderna frumoasa si creativa care pierde din vedere aspectul ergonomic nu va putea satisface nevoile utilizatorilor si a celorlalti locatari, de aceea in organizarea unei bucatarii moderne trebuie sa coexiste functionalitatea, estetica si confortul.

Zonele de lucru din bucatarie

Bucataria ergonomica trebuie sa aiba trei zone de lucru principale: zona de preparare, zona de gatit si zona de curatare. Zona de preparare din bucataria ergonomica include un spatiu pentru provizii si unul pentru depozitare, aceasta trebuie sa aiba o suprafata de lucru mai lunga de 90 de cm  si sa beneficieze de suficienta lumina pentru a putea manui toate ustensilele de lucru ascutite in siguranta.

Zonele de provizii si depozitare sunt formate din dulapuri, sertare si frigider sau combina frigorifica.  Zona de gatit trebuie amplasata in vecinatatea zonei de preparare si are ca elemente centrale cuptorul si plita. Utilizatorii trebuie sa beneficieze de cate un spatiu liber de 60 de cm de fiecare parte a cuptorului si sa poata manevra tigaile, oalele si tavile in siguranta.

Zona de curatenie din bucatarie

Zona de curatenie din bucatarie are ca si principalele obiecte chiuveta, masina de spalat vase, tocatorul de resturi alimentare si cosul de gunoi. Aceasta trebuie amplasata in  apropierea zonei de preparare si sa sa dispuna de un spatiu lung de 60 de cm de fiecare parte a chiuvetei pentru a aseza vasele inainte si dupa spalare.

Triunghiul optim de lucru si accesul facil la vase si ustensile

Inainte de a amenaja o bucatarie in stil ergonomic, proprietarii trebuie sa isi amenajeze triunghiul de lucru, astfel incat sa masoare minim 120 de cm pentru a avea acces rapid si usor la zonele de lucru si pentru a evita inghesuiala

Accesul facil la vase si ustensile este foarte important in amenajarea bucatariilor ergonomice, de aceea se vor depozita separat obiectele folosite mai rar in dulapurile superioare, iar in dulapurile inferioare sau la indemana obiectele folosite mai des.

Leave a Reply