Tu ai nevoie de manometrie esofagiana? Iata ce spun specialistii

Manometria esofagiana este un test medical special conceput pentru a diagnostica problemele esofagului. Acest test este cunoscut si sub numele de studiu de motilitate esofagiana si poate diagnostica probleme ce implica miscarea si functia esofagului.

Procedura este simpla si foarte eficienta, presupune introducerea unui tub sensibil la presiune in nas care coboara prin gat, esofag si ajunge in stomac. Aceasta procedura se recomanda pacientilor care sufera de reflux cronic sau au probleme de deglutitie, care nu pot fi explicate in urma unui simplu control de rutina.

Cand recomanda specialistii manometria esofagiana?

Medicii specialisti recomanda pacientilor realizarea procedurii de manometrie esofagiana atunci cand acestia sufera de disfagie (termenul medical care descrie dificultatile de inghitire), precum si de odinofagie (termenul medical ce descrie inghitirea dureroasa) sau de simptome de reflux care rezista la tratament.

Manometria esofagiana se recomanda abia dupa ce pacientii au fost supusi radiografiilor si altor teste care au exclus toate cauzele probabile, cum ar fi obstructia esofagiana, strictura esofagiana, hernia hiatala sau o afectiune cardiaca.

Aceasta procedura contribuie la stabilirea diagnosticului de acalazie, de peristaltism hipercontractil, de esofagit eozinofilica sau de sclerodermie. Testul poate caracteriza natura bolii de reflux gastroesofagian, insa nu o poate diagnostica.

Pregateste-te corect pentru o manometrie esofagiana si afla care sunt riscurile si complicatiile asociate

Manometria esofagiana se efectueaza de regula dimineata, pe stomacul gol, asadar pacientul este sfatuit sa nu manance si sa nu bea nimic, nici macar apa, sa nu ia niciun tratament medicamentos in prealabil.

In ceea ce priveste complicatiile acestei proceduri, desi poate parea o procedura descurajanta si incomoda, este mai degraba sigura si destul de rapida, ale carei singure complicatii sunt foarte rare si includ aritmia, aspiratia si perforatia esofagiana.

Leave a Reply