Infectia cu virusul Covid-19 in timpul sarcinii. Pericole pentru mama si fat!

Noul virus Covid 19 reprezinta o amenintare foarte importanta pentru marea majoritate a populatiei, ceea ce inseamna ca nici gravidele nu sunt scutite de riscurile acestui virus agresiv. Femeile insarcinate sunt mai susceptibile la infectii si au un risc crescut de dezvoltare a unor boli severe fiindca trec prin modificari imunologice si fiziologice care le fac mult mai susceptibile la infectiile respiratorii virale.

Complicatii in sarcina date de virusul Covid 19 – mit sau adevar?

Fiind un virus relativ nou, dar foarte agresiv, specialistii nu au reusit sa faca suficient de multe teste, iar informatiile privind posibilele complicatii la femeile gravide diagnosticate cu aceasta afectiune sunt foarte vagi. Este cert insa ca femeile pot pierde sarcina din cauza febrei inalte instalate, mai ales in timpul primului trimestru de sarcina, iar fatul poate dezvolta anumite malformatii congenitale.

Transmiterea virusului Covid 19 de la mama la nou nascut

Desi nu se cunosc foarte multe informatii in acest sens, un studiu efectuat in China, in Wuhan, nu a evidentiat transmiterea virusului la nou-nascuti. Transmiterea virusului pe cale verticala nu este teoretic posibila, avand in vedere ca acest virus se transmite numai prin contact apropiat cu persoana infectata prin intermediul unor particule respiratorii.

Masuri pe care femeile insarcinate si cele din jur le pot adopta pentru a preveni infectarea cu virusul Corona

Pentru ca nu exista inca un vaccin impotriva virusului Covid 19, femeile insarcinate si cele din jurul lor trebuie sa aiba o buna igiena a mainilor, sa le spele in mod frecvent cu apa si cu sapun, in special inainte sa manance sau dupa ce au folosit toaleta. Mainile pot fi dezinfectate si cu solutii pe baza de alcool.

De asemenea, atat femeile insarcinate, cat si cei din jur trebuie sa isi acopere nasul cu un servetel atunci cand stranuta sau tusesc si sa evite sa isi atinga ochii, nasul si gura daca nu au mainile curate.

Leave a Reply