Durerea in partea stanga ar putea asunde afectiuni ale splinei

Nu de putine ori se intampla ca pacientii care se confrunta cu anumite dureri in organism sa nu cunoasca exact cauza acestora si nici organul ce poate fi afectat. De aceea, discutiile telefonice cu medicul sau consultul se concentreaza asupra zonei dureroase si modului in care acestia resimt durerea.

Durerea in partea stanga sub coaste poate fi data de anumite probleme la splina, un organ important in organism, amplasat in spatele stomacului in partea stanga sus a cavitatii abdominale, care nu poate fi palpat.

Ce rol are splina in organism?

Splina este un organ secundar care are dimensiunea unui pumn si apartine sistemului circulator. Acest organ nu este indispensabil vietii, deoarece ficatul ii poate prelua functiile de baza. Cu toate acestea, splina are mai multe functii importante, precum apararea organismului de germeni, tinerea sub control a nivelului de celule albe si rosii, eliminarea celulelor imbatranite, precum si monitorizarea circulatei sangelui si depozitarea acestuia pentru situatii de urgenta.

Ruptura de splina este o posibila cauza a durerii resimtita in partea stanga

Rareori splina este accidentata sau rupta in cazul unui accident sau impact, fiind un organ protejat de stomac. Sunt situatii in care splina poate fi lovita in cazul unui accident rutier, al practicarii unui sport de contact sau al unei coaste rupte.

Ruptura de splina se manifesta prin durere in partea stanga a abdomenului sub coaste si sensibilitate la atingere, prin tahicardie si ameteli, greata, varsaturi, paloare si pierderea cunostintei. Ruptura de splina este o afectiune grava care necesita ingrijiri medicale de urgenta, hemoragia punand viata pacientului in pericol.

Alte cauze ale durerii manifestate in partea stanga

Durerile manifestate in partea stanga pot fi datorate splenomegaliei, splinei marite, o afectiune care este cauzata de o infectie bacteriana, de ciroza hepatica, leucemie sau anemie hemolitica, precum si de administrarea unor medicamente care au ca si efect advers inflamarea splinei.

Leave a Reply