Cum sa alegi cea mai buna bicicleta eliptica pentru un antrenament cardio optim

Persoanele care vor sa-si pastreze corpul intr-o forma excelenta sau vor sa ajunga sa aiba un astfel de corp trebuie sa fie extrem de ambitioase si sa combine exercitiile fizice cu o alimentatie sanatoasa, dar si cu un program de odihna foarte riguros. Numai astfel se pot obtine rezultatele dorite, cu precizarea ca acestea nu vor aparea peste noapte, ci treptat, pe masura ce organismul se obisnuieste cu un nou stil de viata si cu eforturile la care este supus zi de zi. Pentru modelarea corpului pana la o forma frumoasa, nu este neaparat nevoie sa se mearga la sala. Cei care vor sa-si schimbe modul de viata o pot face chiar si acasa, cu ajutorul unei biciclete eliptice. 

Ce este o bicicleta eliptica 

In primul rand, cei care vor sa beneficieze de un antrenament cardio optim cu ajutorul unei biciclete eliptice, trebuie sa stie ce este acest aparat si cum functioneaza. Practic, bicicleta eliptica este un dispozitiv exclusiv pentru fitness, foarte eficient si care ajuta la arderea caloriilor, mai ales daca este utilizata in plin proces de slabire. De asemenea, o astfel de bicicleta ajuta la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos, dar si la definirea unui corp frumos si armonios, prin reducerea numarului de calorii. Un mare avantaj al acestui dispozitiv este ca nu ocupa foarte mult spatiu si poate fi utilizat acasa, in timp ce persoanele care fac exercitii se pot uita la televizor sau pur si simplu pot asculta muzica. 

Grupe de muschi ce pot fi lucrate cu ajutorul bicicletei eliptice 

Practic, toate grupele de muschi pot fi lucrate cu usurinta cu ajutorul bicicletei eliptice. Mai exact, miscarea realizata inainte ajuta la lucrarea fesierilor, a abdomenului, dar si a zonei de core si a coapselor. In ceea ce priveste miscarea realizata inapoi, aceasta lucreaza, de asemenea, fesierii, dar si zona de core, impreuna cu coapsele si gambele. Nu in ultimul rand, cu ajutorul ghidonului pot fi lucrati umerii, spatele si pectoralii. Astfel, tot corpul va fi supus unui efort, cu ajutorul caruia va fi bine definit in timp. 

Important de precizat este faptul ca sunt foarte importante setarile pe care fiecare persoana in parte le poate alege. Exista setari pentru exercitii mai usoare, dar si pentru unele mai dificile, in functie de cat suporta fiecare organism. Asfel, poate fi reglata intensitatea exercitiilor, pentru ca efortul depus sa fie foarte bine controlat. Este bine de stiut ca, in comparatie cu bicicletele fitness clasice, mecanice, cele eliptice presupun intotdeauna realizarea unui efort mai mare si, implicit, obtinerea unor rezultate mult mai bune, intr-o perioada mai scurta de timp. 

Obiectivele care pot fi atinse cu ajutorul unei biciclete eliptice 

Persoanele care folosesc biciclete eliptice pot avea parte chiar si in propriile locuinte de un antrenament ideal pentru a slabi, dar si pentru tonifierea corpului. De asemenea, cu ajutorul acestui dispozitiv se dezvolta rezistenta fizica, starea de sanatate este imbunatatita treptat, iar mintea se relaxeaza. Nu in ultimul rand, corpul primeste un surplus de energie, ceea ce inseamna ca starea generala a tuturor celor care fac exercitii fizice va fi mult mai buna si mai pozitiva in timp. 

Elementele care trebuie luate in considerare pentru achizitionarea celei mai bune biciclete eliptice 

Inainte de achizitionarea unei biciclete eliptice, recomandat este ca persoanele interesate de un astfel de dispozitiv sa se informeze foarte bine cu privire la aspectele esentiale ce trebuie luate in considerare, pentru ca ulterior, antrenamentul cardio sa fie unul optim. In cele ce urmeaza sunt prezentate principalele elemente care trebuie studiate, astfel incat alegerea sa fie cea mai buna! 

 • Scopul achizitiei

In functie de scopul pe care fiecare il are in minte, se pot alege biciclete eliptice diferite. De exemplu, daca cineva isi doreste pur si simplu sa se mentina in forma, atunci trebuie sa aleaga un aparat cu ajutorul caruia sa aiba parte de fluiditate si de amplitudine in timpul antrenamentelor.

Pe de alta parte, persoanele care vor sa se refaca din punct de vedere medical trebuie sa tina cont mai mult de confortul pe care il simt in timpul exercitiilor si nu de performante. 

Nu in ultimul rand, cei care vor sa faca sport de performanta trebuie sa opteze pentru biciclete eliptice cu brate mobile, dar si ghidoane fixe, cu multi pozitii. 

Important de retinut este faptul ca fluiditatea rotilor este intotdeauna in stransa legatura cu greutatea rotilor, cu sistemul de transmisie, dar si in legatua cu repartizarea sarcinii pe roata. Asadar, trebuie sa se ia in considerare faptul ca o roata de 6 kilograme este mai putin confortabila in timpul pedalarii decat una de 3,5 kilogame. 

 • Programele disponibile si modul in care poate fi controlat nivelul de efort 

Acesta este unul dintre primele aspecte ce trebuie luate in considerare. Diferenta dintre o bicicleta eliptica buna si una mai putin calitativa este data in primul rand de numarul de programe disponibile. 

De exemplu, un aparat de calitate va avea intotdeauna mai multe programe disponibile, decat unul mai putin bun. In plus, o bicicleta eliptica buna trebuie sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a controla nivelul de efort pe care urmeaza sa il depuna, pentru a ajunge la rezultatele dorite. 

Programele pe care o bicicleta eliptica trebuie neaparat sa le aiba sunt urmatoarele: fat burn zone, cardio si hill. 

In ceea ce priveste nivelul de efort depus, acesta trebuie sa poata fi controlat in functie de tipul de antrenament, timpul alocat acestuia, dar si in functie de greutate si de varsta. De asemenea, este obligatoriu ca o bicicleta eliptica buna sa aiba mai multe nivele si trepte prin care sa fie setata rezistenta (acestea trebuie sa fie reglate electronic, nu manual). 

 • Bratele aparatului 

O bicicleta eliptica buna poate fi recunoscuta dupa faptul ca are doua randuri de brate. Este vorba despre un set de brate mobile si un set de brate fixe. Cele doua seturi trebuie neaparat sa aiba senzori de puls, cu ajutorul carora sa poata fi urmarita evolutia, dar si nivelul cardiac, astfel incat sa fie monitorizate cat mai bine eforturile depuse. Cu ajutorul bratelor fixe si a celor mobile poate fi lucrata indeosebi musculatura superioada. 

 • Sistemul de franare 

Este o componenta extrem de importanta, care influenteaza in mod direct dificultatea tuturor miscarilor, dar si fluiditatea acestora. La o bicicleta eliptica buna, pedalele nu trebuie sa se blocheze niciodata si nici nu trebuie sa scoata zgomote deranjante. Practic, mecanismul de franare influenteaza gradul de dificultate cu care urmeaza sa se pedaleze, dar si modul in care acesta poate fi ajustat. 

In general exista 2 tipuri prin care resistenta poate fi reglata. Este vorba despre varianta mecanica ce presupune pur si simplu oprirea din pedalat, dar si despre varianta electronica, care presupune selectarea rezistentei din panoul de comanda, situatie in care antrenamentul nu trebuie oprit in mod obligatoriu. In cel de-al doilea caz se foloseste un magnet ce poate fi apropiat sau indepartat, pentru a se obtine o rezistenta diferita – poate fi incarcat in mod electric. 

De precizat este faptul ca atunci cand modul de control este mai avansat din punct de vedere tehnic, antrenamentul se va dovedi a fi unul mai lin, mai comod si, totodata mai eficient. 

 • Greutatea volantei 

In ceea ce priveste bicicletele eliptice care pot fi folosite acasa, volanta are o greutate cuprinsa intre 5 si 20 de kilograme. Recomandat este sa se opteze pentru o volanta care este cat mai usoara, in speta, cea de 5 kilograme, intrucat aceasta este partea mobila cu ajutorul careia poate fi determinata miscarea intregii biciclete. 

Atunci cand volanta este mai grea, aparatul functioneaza mai lin, mai usor, iar treptele de rezistenta sunt mai bine delimitate. In plus, efectele pe care corpul le va simti vor fi mult mai eficiente, iar aparatul va putea fi folosit pentru o perioada mai indelungata. 

 • Dimensiunea aparatului 

Este, fara indoiala, un criteriu important, care cantareste mult in alegerea bicicletei eliptice ideale pentru antrenamentele cardio optime. Important este ca aparatul sa nu ocupe foare mult spatiu, pentru a putea fi depozitiat cat mai usor. Inainte de achizitie este recomandat sa fie masurat locul in care urmeaza sa fie amplasata bicicleta. 

 • Dotari superioare 

O bicicleta eliptica buna va avea intotdeauna dotari superioare care sa transforme antrenamentul cardio intr-o adevarata placere. De exemplu, se poate opta pentru un aparat care are un radio inclus in consola sau, si mai bine, un MP3 sau un mini televizor. Astfel, efortul resimtit va fi acelasi, insa intreaga experienta va fi mult mai atractiva. Cei care isi fac antrenamentele de zi cu zi se vor putea pune la curent, de exemplu, cu ultimele stiri din tara sau din strainatate, ori vor putea urmari serialul preferat; 

 • Afisaj si consola 

Un aparat de calitate trebuie sa fie dotat intotdeauna cu o consola (un afisaj de tip LCD). Astfel se pot seta mai usor programele dorite, dar si functiile disponibile, iar intregul efort depus poate fi monitorizat intr-un mod facil. 

 • Design 

Nu este un moft ca bicicleta eliptica ideala sa arate intr-un anumit fel. Este important ca aparatul sa fie realizat din materiale de calitate, astfel incat sa fie rezistent si ideal pentru tipurile de exercitii care urmeaza sa fie realizate cu ajutorul lui. Este esential ca bicicleta sa fie stabila si, totodata, rezistenta. 

Un aparat bun trebuie neaparat sa poata sustine pana la o greutate de 130 de kilograme. Exista si biciclete care suporta o greutate de pana la 180 de kilograme, insa acestea sunt, de obicei mai piperate din punct de vedere al pretului. Inainte de achizitionare, greutatea suportabila de bicicleta trebuie verificata in descrierea produsului. 

 • Suporti 

Este esential ca o bicicleta eliptica buna sa aiba intotdeauna suporti, care sa fie folositi fie pentru asezarea unei sticle de apa, fie pentru pastrarea telefonului in timpul antrenamentului. Confortul este extrem de important. 

 • Pretul 

Este si acesta foarte important. Bineinteles, o bicicleta eliptica buna va fi intotdeauna mai costisitoare decat un aparat clasic, traditional, insa investitia va fi, cu siguranta, una excelenta pe termen lung, mai ales atunci cand bicicleta dispune de accesorii si gadget-uri interesante, care transforma fiecare antrenament intr-o experienta cat mai placuta. 

 • Garantie 

La achizitionare trebuie studiata si perioada de garantie aferenta fiecarei biciclete eliptice. Ideal este ca garantia sa fie valabila timp de 24 de luni, pentru ca orice situatie neprevazuta si neplacuta sa poata fi rezolvata cu ajutorul comerciantului de la care a fost cumparata bicicleta.

 • Locul in care este amplasat motorul 

In prezent, pe piata exista biciclete eliptice cu motor pozitionat in fata, in spate sau asezat in zona centrala. Important de stiut este faptul ca aparatele prevazute cu motorul central sunt cele mai populare in prezent, intrucat acestea garanteaza realizarea unor miscari naturale, dar si o pozitie corecta si stabilitate cat mai buna pe intreaga perioada a antrenamentului. 

Variantele de biciclete eliptice, care au motorul in fata sunt, de regula, mai ieftine, insa tipul de pedalat pe care il presupun nu este la fel de benefic. In ceea ce priveste bicicletele cu motor in spate, acestea sunt placute si confortabile, putand fi utilizate foarte usor si, totodata, oferind senzatia reala a mersului pe bicicleta. Ideal este ca inainte de luarea oricarei decizii sa fie testate toate cele trei tipuri de aparate. 

Toate elementele precizate mai sus trebuie sa fie luate in considerare inainte de achizitia oricarei biciclete eliptice. Cu ajutorul unui aparat optim, antrenamentele cardio vor fi intotdeauna o placere, iar cei care le realizeaza vor putea vedea rezultatele pe care si le doreau, intr-o perioada destul de scurta. 

Este important ca bicicleta eliptica achizitionata sa fie de calitate, pentru ca investitia sa fie una optima, de lunga durata. In plus, nimeni nu trebuie sa se grabeasca cand cumpara o bicicleta eliptica, mai ales avandu-se in vedere gama extrem de variata de pe piata. Important este ca fiecare sa aleaga bicicleta, astfel incat aceasta sa se plieze pe nevoile proprii si sa corespunda rezultatelor care au fost trecute pe lista asteptarilor.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *