Vreau blog, gratuit sau nu

Pentru ca deja cochetez cu lumea online-ului de ceva vreme (si cand zic ceva vreme ma refer la ani), cred ca a venit timpul sa am si eu propriul blog. Si pentru ca eu deja stiam pasii care a trebuit sa-i urmez si de asemenea stiu cum se va prezenta in continuare acest blog, m-am gandit ca ar fi frumos din partea mea sa dezvalui cateva din “secretele” aflate in timp si pentru cei care sunt la inceput de cariera, si care nu inteleg inca ce trebuie sa faca pas cu pas.

Achizitionarea domeniului si a hostingului pentru blogul platit

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti atunci cand va hotarati sa lansati propriul blog, indiferent ca decizia a fost luata cu ganduri de “imbogatire” sau doar pentru a-ti expune gandurile in scris, este sa va alegeti numele domeniului. Ce inseamna asta? Daca doriti sa fie un domeniu cumparat, va sfatuiesc sa va orientati catre unul .ro. Acesta costa aproximativ 180 ron, si se plateste o singura data (este asa numitul domeniu “pe viata”). Cel mai bine pus la punct register din tara noastra cred ca este la ora actuala Romarg, in ciuda faptului ca eu am luat de la gazduireweb (mai aveam ceva istoric cu ei). Astfel ca intrati pe romarg.ro , alegeti numele si il verificati. Daca este deja inregistrat, cautati unul care nu este. Dupa ce acesta a fost gasit, il inregistrati si va platiti facturica. Este cel mai indicat sa-l luati cu tot cu gazduire la inceput, pentru a avea nameserverele deja setate, asistenta lor in acest sens fiind una de foarte buna calitate.
Daca doriti un domeniu anual, care costa doar 10$/an, atunci va sfatuiesc sa va orientati catre godaddy, acestia fiind printre cei mai mari din lumea www-ului. Si aici veti avea nevoie de un pachet de hosting, care il puteti lua tot de la ei si, folosind o engleza oricand de incalcita, puteti apela cu incredere la supportul lor pentru instalare.

Blog gratuit de la wordpress sau blogger

Exista si varianta unul blog gratuit, dar trebuie sa stiti inca de la inceput ca acesta este foarte limitat, atat pentru partea de design cat si pentru partea de modificari. Intrati pe wordpress.com sau blogger.com , va faceti cont, alegeti o tema, si de acolo cititi… e destul de usor si cu 2-3 “search-uri” in google va lamuriti cum sta treaba.

Alegerea temei si a plug-in’uriilor

Tema puteti cauta pe internet, tot cu ajutorul domnului google. “Free wp themes” sau “Free premium wp themes” sunt doar cateva din variantele de cautare pe care le puteti folosi, si din miile de teme gratuite, cu siguranta este una care sa va placa.
Pentru partea de plug-in, dupa instalare, primul la care eu m-am orientat a fost “no category”, acesta excluzand din url “/category”. Vedeti detalii complete despre plug-in dupa ce il accesati.

Cam astia ar fi primii pasi pentru a intra in randul blogatilor din RO. Pas cu pas invatati si intelegi mai multe.

One Response
  1. PumaRachel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *