Incepem aventura europeana cu un fotbal sarac

Mai saraci ca niciodata si cu echipe care se gandesc cum sa depaseasca tururile preliminare, Romania s-a prezentat aseara in Slovacia cu cea mai buna echipa la ora actuala din campionat, FCSB … sau cum se numesc exact, ca probabil nici ei nu sunt siguri. Chiar daca am fost nevoiti sa intram inca din turul 2 preliminar in Liga Campionilor, dupa ce in urma cu doar cativa ani, aveam o echipa calificata direct in grupe si una in tururile preliminare, Steaua a jucat bine, mai ales achizitilor aduse cu doar 1-2 zile inainte de meci, aici referindu-ma in mod special la Tade, care a jucat pentru CFR sambata in campionat. A castigat 2-0 si ne bucuram ca va merge in turul 3.

386815-fotbal-qatar

Maine intra in scena si Sumudica si a lui Astra ce isi face sperante pentru grupele Europa League, iar Botosani, plaiesii lui Valeriu Iftime, joaca deja al doilea tur, dupa ce au trecut de Tsin, Tkins, Tskhinvali … una din putinele echipe din cupele europene, care a folosit doar jucatori din tara natala.

Probabil ne este dor de anii in care mergeam pana in semifinalele UEFA si asta nu se intampla cu foarte multi ani in urma, sau … macar de anii in care jucam cu locul 3 in cupele europene si nu cu locul 8. Insolventi peste insolventi, o liga care-si gaseste sprijinul financiar doar in drepturile tv. O liga plina de oameni de afaceri care nu-si gasesc cadenta in latura sportiva.

Singura veste cu adevarat buna din lumea fotbalului, vine de la echipa nationala, care va fi cap de serie in preliminariile urmatorului mondial, fiind in urna 1 valorica alaturi de echipele nationale ale Spaniei, Germaniei si depasind tari precum Italia sau Franta, aflate in urna a doua.

Fara in plan de dezvoltare a unui club si fara un marketing eficient, cluburile sunt lipsite de suporteri, de vanzari prin shop-uri si de atentia media, astfel ca banii sunt din ce in ce mai putini. Nimeni nu-si mai permite sa vina cu milioane de euro de acasa, asa cum toti viseaza sa faca precum Urziceniul, o echipa din cateva sute de mii de euro din care sa scoata 15-20 de milioane.

Cred ca principala problema a cluburilor din Romania este lipsa de organizare si dorinta de castig rapid, cu resurse putine si prost gestionate. Oare asa sa fie?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *