Cum imi fac un blog? Intrebarea multor tineri din ziua de azi

Toti mai multi tineri sunt ademeniti de tentatia realizarii unui jurnal online, doar ca spre deosebire de cele pe care le tineam noi in copilarie, acesta este public si cu cat este mai citit, cu atat exista posibilitatea de a-l si monetiza in diferite feluri. Dar pana la monetizare, trebuie sa stim exact care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi atunci cand vrei sa-ti faci un blog.

girl_blogging1

Pasul 1 – Alegerea unui domeniu reprezentativ si a unui pachet de hosting

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este alegerea numelui de blog. In majoritatea cazurilor se foloseste numele personal sau nickname (porecla). Asa e cel mai usor sa te identifici cu numele acestuia. Exista insa si posibilitatea de a alege un nume abstract, o denumire care vine dintr-o pasiune sau chiar din evenimente petrecute in viata persoanala. Dupa ce ai ales un nume, il inregistrezi fie la rotld.ro, daca poti sa platesti 180 lei pentru el (este foarte avantajos din mai multe puncte de vedere sa fie pe .ro) sau de la godaddy.com, daca bugetul este foarte limitat (iti poti lua un domenu .com cu 1$ in primul an, cautand pe google “godaddy 0.99 coupon”) si 9$ pe an dupa primul an.

La hosting ai foarte multe variante, de asemenea din tara sau de afara. Pentru versiunile de gazduire web Romania, te poti orienta catre smart-hosting.ro, un serviciu de calitate si preturi destul de atractive.
Astfel ai rezolvat primul pas, probabil si cel mai important din dezvoltarea unui blog.

Pasul 2 – Cum se instaleaza un blog wordpress si cum ne alegem o tema pentru el

Dupa ce am rezolvat cu hostingul si domeniul, trecem la dezvoltarea propriu-zisa a blogului. Astfel ca sfatul meu este sa mergem pe o platforma wordpress, fiind folosita de peste 90% dintre proprietarii de bloguri din Romania. Este o platforma foarte prietenoasa, usor de invatat si cu multe avantaje din punct de vedere seo.
Aproape orice hosting alegem, vom avea o optiune de quick install a platformei wordpress pe domeniul nostru, pe care l-am adaugat in panoul de gazduire.
Dupa ce ai instalat si wordpress-ul, te conectezi la panoul de administrare si iti alegi o tema. Poti sa-ti alegi o tema fie direct din cele oferite de wordpress, fie cauti pe Google “free wordpress themes” si o sa gasesti o multime de versiuni atractive. Poti opta chiar pentru o varianta premiul, daca bugetul iti permite sa aloci 20-50$ si pentru asta.
Dupa ce ai trecut de acesti doi pasi, pe care ar trebui sa-i faci in 24-48 ore, urmeaza distractia. Incepi sa postezi tot ceea ce ti-ai propus, sa critici sa dezvolti sa povestesti.

Pasul 3 – Cum promovez un blog

Exista mai multe metode prin care sa-ti promovezi propriul blog, dar trebuie sa sti ca pentru asta trebuie sa aloci ceva timp si rabdare. Nu o poti face in zile, ci in luni sau chiar ani. Daca targetul este doar sa scrii, ca pentru un jurnal, atunci nu trebuie sa te zbati prea tare sa-l promovezi. Daca insa vrei sa ai si posibilitatea sa-l monetizezi, atunci trebuie sa atragi cititori.
Nu o sa detaliez aici prea mult modul in care o poti face, o sa-ti spun doar cateva canale simple.
Creaza-ti o pagina de facebook si posteaza constant articolele de pe blog. Fa-ti si un cont de twitter unde sa le promovezi. Fi membru pe diferite forumuri si comunitati, si puneti in semnatura blogul personal. Posteaza pe blogurile altora cu linkul blogului tau in semnatura, cei care citesc bloguri, vad acest lucru si este posibil sa mai atragi cititori. Vorbeste cu amici, prieteni si altii care detin bloguri si promovati-va reciproc. Este posibil ca un cititor care trece pe la el sa treaca si pe la tine.
Fiecare metoda in parte este ceva mai laborioasa, aici fiind doar un scurt rezumat al variantelor de promovare online.

Pasul 4 – Cum castig bani din blog

Monetizarea este, poate, cea mai grea parte dintre toate listate pana acum. Aici trebuie sa fii destul de bine vazut de catre cei care doresc sa-ti cumpere servicii pe blog. Si cand zic servicii, ma refer la advertoriale in care tu sa-i promovezi “natural” business-ul. Linkuri sau bannere pe care tu sa le pui pe site-ul tau.
Trebuie ca blogul tau sa aiba continut unic permanent, sa fie bine vazut in Google si sa aiba ceva cititori.
De asemenea este foarte important ca numarul de articole cu linkuri platite, atunci cand vei ajunge aici, sa fie de maxim 20% din numarul total de articole ale blogului.
Mai te poti orienta catre adsense si afiliere, pentru monetizare, metode despre care va voi povesti in alte articole.
Succes cu blogul!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *